torstai 28. elokuuta 2014

Wilma kasvoi isoksi tytöksi

Ja aloitti juoksun! Tämä oli aavistettavissa ko pariin viikkoon ei oo maailman ahneimmalle borderille maistunu ruoka sitten ollenkaan. :) Aikasin se juoksun kyllä alotti ja se taitaa meinata myös sitä, että korkeutta tulee lisää enää vain vähän, ehkä millejä? Tuskin yli senttiä enää kasvaa.

 Täytyy lähteä housukauppaan ko nämä lainahousut on aika isot :D

Eilen oltiin koko ilta Activen hallilla. Eka oli Lisbetin treenit 17-18 ja meillä oli ratatreeniä. Esteitä oli 35. Rimat pidin 25cm:ssä ko oltiin epiksissä tiistaina. Koira kulki hyvin ja kiire tuli minun ohjaussuunnitelmilla. A:t oli nyt tosi hyviä joka toistolla. Putkijarrua täytyy alkaa palkkaamaan enemmän, koska kesän aikana se on "levahtanu" siten, että ei käänny tarpeeks tiukasti. Kivat treenit oli ja hiki kyllä tuli! :D

Wilman kanssa oli sitten treenit 19-20. Otettiin ekaa kertaa laatikolle 2on2offia. Tosin me ei tulla liittämään tuota mihinkään kontaktille vielä pitkään aikaan, liekö koskaan. Mutta hyvä se on olla "taka-taskussa" valmiina. :) Ei olla tuota otettu ollenkaan juuri siitä syystä, että tarkotuksena on opettaa pelkästään juoksukontaktit ainaki nyt aluksi. Wilma meniki laatikon päälle ja tarjosi siinä vaikka mitä, kuten istumista, maahanmenoa ja pyörimistä. :D Lisäksi otettiin pari vapautusta lelulle siten, että oli hyppy välissä. Opeteltiin Kurre-istuntaa ja peruutusta. :)

Lisbet rakastaa treenata hallissa, paljon kivempaa ko ulkona! :)

- Hansku

tiistai 26. elokuuta 2014

Kuulumisia ja kuvia

Viime viikonloppuna käytiin sunnuntaina kisailemassa keminmaassa 3 starttia. Mulla oli ajatuksena palautella puomia, mikäli Lisbet siitä läpi tulee. Tiesin jo ilmottaessa, että tuo keminmaan pohja on Lisbetille hidas, koska on aika kivinen. Ilmotin silti, koska puomi tarvi muistuttelua. ;)

Eka rata oli hyppis ja ihan mukava rata, melko helppo, vaikka nollia ei loppupeleissä hirveästi tullukkaan. Tuntu radalla, että kerkesin ite liian hyvin moneen paikkaan, joten huomasi, että meno ei ollu yhtään niin kovaa ko KAS:n kisoissa viikko sitten. Toisaalta tuo pohjaherkkyys on hyvä itellä tiedostaa niin tiiän, että johtuu siitä, eikä esimerkiksi mistään jumista kropassa. :) Tältä radalta nolla sijalla 4! Toisella radalla meno oli nopeaa ja tuntu itestäki vauhti hyvältä. Puomilla tapahtu just se minkä aattelinki, eli Lisbet ei malttanu odottaa vapautuskäskyä, joten eiku puomi uudestaan ja radalta pois kehujen kera. :) Viiminen rata oli ehkä kaikkein mukavin, vaikka väsy meinas painaa omaa mieltä ja jalkoja. Sain kuitenkin lähtöön tsempattua ja tuloksena nolla sijalla 2! Puomillaki muistettiin odottaa vapautuskäsky. On mulla hieno kisakaveri <3 Reilun viikon päästä kisataan Torniossa ja sitten katellaan, koska seuraavaksi. :) Viikonloppuna pääsee Lisbet Jaana-Kaisalle hoidettavaksi ja tsekataan kropan tilanne!

Wilma oli kisoissa turistina ja oli oikein reippaana. Isot koiratkaan ei enää jännitä niinkö aikasemmin ja on jopa positiivisella tavalla kiinnostunu niistä. Toisaalta tuollainen tietynlainen kunnioitus toisia koiria kohtaan on hyvä piirre. Toiset koirat on ainoa asia, mitkä Wilmaa on joskus jännittäny. Mihinkään erilaisiin/koviin ääniin, ihmisiin tai asioihin se ei kiinnitä mitään huomiota koskaan (paitsi pusuttelee ihmisiä :D). Ainoa, mikä välillä saattaa aiheuttaa murinaa/puuskuttelua on isot koirat, mutta seki on vähentyny paljon, koska ollaan saatu paljon positiivisia kontakteja sen yhen inhottavan rinnalle... En muista kirjotinko täällä, mutta kuukausi sitten iso koira syöksy radalta kohti Wilmaa, sain valjaista nostettua sen kainaloon, mutta Wilma kerkes kyllä säikähtää tilannetta. Sen jälkeen ollaan moikattu paljon kilttejä isoja koiria. :) Tuollasia negatiivisia juttuja ei sais kyllä tapahtua, mutta ei niille oikein mitään voi. Muistan ko Ilonalle kävi pentuja saksanpaimenkoira päälle ja se vielä tänäki päivänä nostaa karvat ja hännän korkealle pystyyn jos näkee saksanpaimenkoiran/belggarin... Bordereilla tuomonen arkuus/epävarmuus näyttäytyy niin helposti sellasena rähinänä toisia koiria kohtaan, eikä esimerkiksi sellasena arkuutena/pakenemisena tilanteesta. Tosin sellasiaki varmasti on, mutta yleisemmin se näyttäytyy rähinänä.

Wilman kanssa sitten vähän leikittiin ja temppuiltiin radan reunalla. Yhtäkkiä oli lelu ja käsi veressä ja Wilmalta puuttu viiminen maitohammas! Jes, nyt on kaikki irrottavat hampaat irronnu. :) Kisojen loputtua katottiin makseja niin mulla nukku Lisbet jalkojen välissä radan reunalla ja Wilma sylissä. Hih, aika helppoja tyyppejä! Wilmalla on muuten nyt 6kk iässä korkeutta n. 30,5cm. Saa nähdä kasvaako vielä, toivoisin vaikka sentin vielä lisää niin olis Lisbetin kokonen, mutta saa nähdä! :)

 Tasapainoharjoituksia Elsan hellokitty pallolla. 
Wilma tykkää näistä tasapainoharjotuksista ihan hirveästi!

 Ilona ja Elsa <3

 Elsa temppuilee Ilonan kanssa. :)

 Wilman korvat on vissin kokoa liian suuret ko ne on melkeen aina näin. :D

 Wilma ja Lisbet, kaunokaiset <3

Täytyy keskittyä kieli keskellä suuta :p

- Hansku

torstai 21. elokuuta 2014

Piirimestaruus yksilö hopeaa ja meidän kesää!

Viime viikonloppuna kisattiin KAS:n kisoissa piirimestaruuskisat. Lauantaina tuloksena tuplanolla, jolla oltiin Lisbetin kanssa piirimestaruus hopealla! Lisbet kulki hyvin, Virpiniemen pohja on kyllä ihan huippu kisata. Sunnuntaina ekalla radalla muistuteltiin, mitä puomilla pitikään tehdä. Se kannatti, sillä keskimmäiseltä radalta huippu puomi ja voittonolla! Viimisellä sitten tein ihan tyhmän kämmin vaihtamalla ohjaussuunnitelmaa vahingossa lennosta. Mietin rataantutustumisessa, että en tee tähän pakkovalssijaakotusta, koska muuten Lisbet menee helposti takaakiertona seuraavan hypyn. No tein sitten siihen just sen pakkovalssijaakotuksen ja Lisbethän meni takaakiertona seuraavan hypyn, hyvä minä! :D

Blogin päivitys on kesällä jääny vähäiseksi, koska en oo vaan saanu aikaseksi aukasta konetta. Ollaan oltu siis heinäkuun alusta asti Torniossa (välillä käyty mutka Oulussa treeneissä :D). Wilma on saanu leikkiä mooooonen borderiystävän kanssa täällä Torniossa. Parhaat ystävät on nykyään Lisbet ja äitin koira Siiri. Minusta itestä on ihan huippua, että Lisbet on löytäny itelle oikean ystävän, jonka kanssa se voi leikkiä ihan miten vain. Lisbet on aina ollu vähän huono leikkimään muiden koirien kanssa (paitsi shelttien. Niiden kanssa on helppo leikkiä, koska todennäkösesti Lisbet kuvittelee olevansa sheltti :') ). Se yleensä käyttäytyy vaan välinpitämättömästi toisia koiria kohtaan. Helppo koira ko mikä, mutta ihanaa, että silläki on nyt leikkikaveri :). Joskus Lisbet pyytää Ilonaa leikkimään, mutta Ilona on sellanen laumanjohtaja, joka ei leiki muitten ko ihmisten kanssa... :D Oon muuten ihan varma, että Lisbetin lihaskunto on parantunu hurjasti, koska se juoksee rallia Wilman kanssa. Ennen sen kanssa piti ite tehdä spurtteja, koska se teki niitä ite vain, jos lähti jonku eläimen perään. Nyt ne viikottain juoksee Wilman kanssa niin lujaa ko ikinä pääsee ja se on tehny Lisbetin kropalle hyvää. :)

Toinen parhaista ystävistä on Siiri ja voi sitä iloista ärinän määrää ko nämä tytöt leikkii. Lisbetin Wilma saa rallissa jo ajoittain kiinni, mutta Siiriä se ei saa vaikka kuinka juoksee. Siiriä ajattaessa Wilma haukkuu samalla, sitä varmaan ärsyttää ko ei saa toista kiinni! :D Välillä tyttöjen leikki pitää rauhottaa ko menee touhu niin päättömäksi ja järki jää jonnekki välille... Siiriki on ihan pentu vielä Wilman kanssa leikkiessä, hauska parivaljakko. :)

Diego-isän ja Wilman leikki on sitten sellasta, että Diego juoksee lelu suussa karkuun ja Wilma yrittää ottaa lelua iskän suusta, mutta ei sitten uskallakkaan. :D

Lottaa ja Ilonaa Wilma vain mielistelee nuolemalla vanhusten suupieliä ja siitä saaki sitten komennuksen lopettaa... :)

Lisäksi Wilma on leikkiny äitinsä Wikin kanssa ja siskopuoli Amalian. Tosin Wiki ei kovin innoissaan enää Wilman kanssa leiki ja välillä vain erehtyy painimaan. Muutoin Wiki komentaa Wilmaa rauhottumaan ja käyttäytymään. Amaliaa taas oksettaa aina ko Wilma tulee. Se juoksee kuistille istumaan ja yrittää olla näkymätön ja komentaa sitten, jos meno käy liian villiksi. Välillä Amaliaki erehtyy juoksemaan rallia ja ajattaa Wilmaa. :D

Mitäs vielä... Agilityn valmistavaa kurssia on ollu nyt kolme kertaa ja pääasiassa ollaan otettu siivekkeen tarjoamista ja kroppajumppia sekä joitaki temppuja ja palkalle vapautuksia. Omalla pihalla olen ottanu palkalle vapautuksia siten, että on suora putki ja hyppy (ilman rimaa). Olen aina eka tehny Lisbetin tai Ilonan kans jotain, jotta Wilma oikein kovasti syttyy oottaessa ja näin saan Wilman menemään ihan täyttä. :) Vain muutama toisto ja sitten ollaan lopetettu, jotta vire on säilyny alusta loppuun korkealla. Tärkeää on tässä vaiheessa rakentaa koiralle ajatus, että tämä on kivaa ja aina mennään lujaa. Sen ajatuksen saa helposti pilattua ottamalla liikaa toistoja ja jauhamalla pentuvaiheessa liikaa kerralla... Tuolla valmistavalla kurssilla tulee kyllä asioita, jotka on itelle uusia ja sieltä saa hirveästi vinkkejä kaikkeen ja paljon olen neuvoja myös ite kysymällä saanu. :) Olen pitäny sen ajatuksen mielessä, että teen myös sellaista, minkä olen ite kokenu hyväksi ja toimivaksi, koska se motivoi minua itteä ja pitää minun oman fiiliksen hyvänä tässä koiraharrastuksessa (ja se lienee melko tärkeää). :) Joten olen päätyny siihen lopputulemaan, että teen tunnollisesti aina kaikki kotiläksyt, mutta sitten jos tuntuu niin siihen lisäksi teen jotain, minkä olen kokenut omasta mielestä koulutuksellisesti hyväksi ja toimivaksi (tietenki maalaisjärki mukana ja koiran ikä huomioonottaen). Sillain pysyy parhaiten hauskuus ja oma motivaatio tässä tekemisessä mukana. Tärkeintä nimittäin minun mielestä on se, että mulla ja Wilmalla on hauskaa tehdä juttuja yhdessä. :) Mutta siis, pennun kanssa touhuaminen on tosi kivaa ja neuvoja oon saanu hurjasti ja se on kivaa se!

Mutta siis, mitä me ollaan kesällä puuhattu...?

 Kylvetty pesukoolissa.

 Uitu Torniossa omassa rannassa paaaaaljon, jopa omatoimisesti toisinaan. :D

 Näytetty fiksuilta. Tässä taidonnäyte Siiriltä. :D

Oltu turistina agikisoissa ja näytetty taas fiksuilta, tällä kertaa Wilman toimesta... 

Oltu pitkä päivä kisoissa ja nukuttu radan reunalla. Lisbet = borderi, joka ei radanreunalla hauku. :) 

Pyöräilty kylästelemään Oulussa. 

Menty bussilla treenaamaan. 

Leikitty Wiki-äidin kanssa. 

Poimittu vadelmia suoraa suuhun. :) 

Tehty itsenäisiä tasapainoharjotuksia vetten päällä. :D 

 Leikitty vedessä.

 Käyty mustikassa.

 Nukuttu päiväunet ulkona nurmella.

 Rakennettu kosketusalusta, juoksukontaktit, täältä tullaan joskus! :D

 Käyty Elsan kanssa Oulussa treeneissä. Jippu ihastui Elsaan. :)

 Leikitty mummilassa pallolla. 

Ja rakennettu hieno aksakenttä pihalle!

- Hansku