keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Yhdet treenit muiden joukossa

Tänään oli treeni-ilta molempien tyttöjen kanssa. Voisin kirjottaa jotain ylös ko on vielä tuoreessa muistissa asiat!

Lisbetin kanssa oli treeneissä teemana putki/puomi erottelut, kepeille irtoaminen, keppi kulmat, kepeiltä poispäinkäännös ja okserikäännöksiä. Meillä oli erilaisia pisteitä, joissa sai sitten itsekseen suorittaa annettujen ohjeiden mukaisesti asioita. Mari oli kahella pisteellä itse neuvomassa. Putki-puomi erotteluissa piti siis pelkästään sanallisesti saada koira fokusoimaan oikealle esteelle. Ite ei saanu ohjata mitenkään ja koiran piti käskyllä osata hakea oikea este. Nämä on meille tosi vaikeita, Lisbet hakee melkein aina puomille. Yritettiin sitten läheltä saada Lisbet fokusoimaan putken ja kyllä se sitten alko onnistua, mutta sanallisten käskyjen erottelutreeniä siis kehiin lisää! Muutenki saatiin kotiläksyksi tuota fokusoinnin harjottelua ja totesinki, että Wilma osaa fokusoida asioita jo paljon paremmin ko Lisbet. :D Kepeille umpikulmaan Lisbet irtos kaukaa (taas sama fokusointi harjotus, että ite on koiran takana paikallaan ja koiran pitää itse ensin kattoa keppejä, jonka jälkeen vapautus. Avokulma oli haastava ja piti helpottaa laittamalla palkka valmiiksi keppien päähän. Silloin kyllä onnistu tosi kaukaaki, mutta täytyy nyt vaan harjotella sitä, että sinne mennään myös ilman valmista palkkaa avokulmasta. Keppikulmat on Lisbetillä hyvät, Mari vaan sai muistuttaa, että lähetän oikeasti kaukaa, enkä mene liian lähelle lähettämään. Nämä kaukaa lähettämiset on mulle vaikeita, koska ohjaan Lisbettiä niin läheltä aina tai sitten edestä. Poispäinkäännössä keppien jälkeen ei ollu ongelmaa. Hienosti osasi, vaikka tosi vähän on niitä ees käytetty missään. Kuudella kepillä otettiin niistoa ja pakkovalssia ja rajuja leikkauksia ja neki meni hyvin! Okserikäännöksissäkään ei mitään ongelmaa ja Lisbet osasi hienosti jarruttaa käännökseen. Okserin korkeampi rima oli sellasta vaahtomuovia, että ei koiralle satu vahinkoa jos hyppääki huonosti.

Wilman kanssa harjoteltiin pyöreän vadin päällä pyörimistä. Tätä pitää paljon harjotella kotona, koska tarkotuksena on tarjoamalla saada koira pyörimään sillain, että etutassut on vadilla ja takajalat liikkuu. Itse ei saa liikkua ja palkataan aina vahvistaen liikesuuntaa jommalle kummalle "kyljelle". Lisäksi otettiin puomin ja A:n kehikkoa ja tällä kertaa mulla oli juustoja nameina, joten Wilmaki erotti ne maasta. Meillä on ollu pieni "ongelma" siinä, että Wilma ei meinaa löytää nameja kumirouheen seasta tai se ei näe kunnolla, että minne ne lentää :D. Nyt puomin kehikon tarjoamisharjottelu oli helppoa ko Wilma näki lentävän namin eikä se kattonu minun kättä, että minne se käsi namin heittää. Tolpan kiertoon otettii ekaa kertaa ohjausta mukaan (tähän asti otettu vaan tarjoamalla tolpan kiertoa). Koira piti saada fokusoimaan eli katsomaan tolppaa, jonka jälkeen vapautus. Samalla kun vapautettiin niin otettiin omalla jalalla askel kohti tolppaa ja tehtiin valssi, jonka jälkeen palkka. Wilmalla oli sen lemppari vinkueläin ja Wilma kävi niin kuumana, että nappas minun käden suuhun lelun tilalta. Nyt on kauniit hampaan jäljet kämmenessä... :D Tämäki suju hyvin ja Wilma irtoaa kyllä tosi kivasti kiertämään tolppaa, vaikka lähetän melko kaukaaki. Viimisenä harjoteltiin sellasta, että piti jättää palkka maahan ja saada Wilma pois palkalta tekemään juttuja minun kanssa. Piti malttaa tehdä annettuja käskyjä (istu ja maahan) ja kuunnella, että koska sanon "Jes". Wilma oli kyllä tässä ihan super taitava, ihan itekki yllätyin. Luulin, että se ei malttais tehä minun kans mitään ja kyttäis vaan palkkaa, mutta se maltto! Ja silti heti Jes:n kuultua ryntäs palkalle! Hieno Wilma <3 Ihanaa kun sitä on niin helppo motivoida ja palkkautuu sekä lelulle, että namille hyvin. Kotiläksyksi saatiin opettaa koiralle oven kaappien sulkeminen. Tämä harjotteluoperaatio piti kuvata ja näyttää ensviikolla treeneissä, joten ei auta ko huomenna alkaa naksutteleen tuota hommaa. :D
Minusta on ihan tosi kiva, että tuolla valmistavalla kurssilla opetellaan niin hirveästi temppuja, jotka sitten vahvistaa koko koiran kropan käyttöäki. Mie olen oikeasti ite ollu aina tosi laiska opettaan mitään temppuja koiralle ja Wilma osaa jo nyt enemmän temppuja ko Lisbet ja Ilona yhteensä! Pakko opetella ko joku käskee... :D

- Hansku


keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Helpot ja terveelliset treeninamit

Aattelin vinkata tännekkin helpon ohjeen treeninameista!

Tarvitaan kokonaisia broilerin sydämiä.
1. Sulata sydämet
2. Laita vesi kiehumaan ja lisää sinne halutessasi laakerinlehti
3. Lisää sydämet kiehuvaan veteen ja keitä n. 15 minuuttia
4. Valuta sydämet vedestä, mutta muista säilyttää vesi! Siitä saa hyvää makua esimerkiksi nesteyttäessä koiraa. Voit vaikka pakastaa makuvettä jääpalamuottiin ja lisätä aina yhden palan vesipulloon.
5. Anna sydänten jäähtyä kokonaan
6. Pilko veitsellä tai leiko saksilla sopivan kokoisiksi treeninameiksi















Meillä ainaki koirat tykkäävät näistä nameista ihan hirveästi. Ilona ei suostu maistamaan sydäntä raakana, mutta kypsänä söi oikein ahneesti. :) Wilma ja Lisbet syövät vaikka pikkukiviä, joten nämä on suurta herkkua!


Sunnuntaina käytiin kisaamassa Torniossa kolmen startin verran. Tuloksina tuplanolla sijoituksin 2 ja 4. Viimiseltä radalta keppien alotuksesta virhe, jota en ite nähny edes. Huomasin vain, että tuomari nosti käden, joten otettiin kepit sitten uudestaan. Harmi ku ei ole videoita ikinä kisoista. Pitäis muistaa antaa aina jollekki puhelin, että tulis kuvattua. :) En usko, että kukaan jaksaa lukea tarkkoja selostuksia radoista, jos ei ole videota, josta kattoa... Seuraavaksi kisataan 20 pv lauantaina täällä Oulussa kaks starttia. :)

Wilmalla muuten loppui jo juoksu. Se kesti reilun viikon. Äiti sanoi kisoissa, että Wilma on kasvanu (ei ollu nähny Wilmaa viikkoon) . Naurahdin ja päätin mitata sen kotona. Olihan se kasvanu viime mittauksesta 0,5 cm :o. Kokoa on kotimittauksella vähän reilu 31 cm. :)

- Hansku

perjantai 5. syyskuuta 2014

En sitten millään keksi näitä otsikoita... :)

Hei!

Otsikkoa ei syntyny tälläkertaa. Tiukassa se on aina. En keksi mitään hauskaa ja kuvaavaa otsikkoa koskaan, joten aina on joku tylsä "kuulumisia"! :D

No jokatapauksessa ollaan muutettu nyt koirien kans kesäloman vietosta takaisin Ouluun kotiin. Toisaalta niin ihanaa olla omassa kodissa, mutta toisaalta Torniossaki on kyllä ollu kesän aikana niin helppoa koirien kanssa. Tosin Tuomas tulee Ouluun vasta syyskuun lopussa, joten "normiarkea" saa vielä tovin odotella. :)

Ennen lähtöä piti kuitenki shoppailla haaparannalta edullisesti koirille pari tärkeää juttua! 

Lisbet ja Wilma pääsivät molemmat Jaana-Kaisalle hoidettaviksi viime viikon lauantaina. Wilma pääsi ensin ja sai kehuja rakenteensa puolesta. Wilmalla on ihanan pitkä runko (potentiaalia päästä lujaa :D), pitkä kaula, hyvät etukulmat ja takakulmat. Hieman takakorkea se on nyt, mutta se varmasti tasaantuu ajan kanssa. Wilmalla kun ei ole ollu missään vaiheessa mitään isoa kasvupyrähdystä vaan se on kokoajan kasvanu hitaasti, mutta varmasti. Kaksi lukkoa siltä rangasta aukesi melkosen helposti (en tosin muista, että mitä lukkoja ne oli...). Ne olis kuulemma todennäköisesti auenneet myös ihan itsestään. Mutta siis mitään epänormaalia ei ollut ja Wilma oli hyvässä kunnossa. Poistuttiin iloisina Jaana-Kaisan käsittelystä kotiin! :)

Lisbetiltä taas löytyi kireyttä kropasta ja muutenkin nikamavälit oli yllättävän tiukkana selän takaosasta, en osaa oikeita termejä... Lukkojakin sieltä löytyi. Tämä tuli mullekki yllätyksenä, koska Lisbet on liikkunu tosi hyvin sekä lenkillä, että agilityssä. Tosin sillä on vaivannu anaalit toukokuusta asti ja olen saanu niitä tyhjennellä, joten luulen sen vaikuttavan myös tuohon selän alueen kireyteen, jos on välillä taka-askel lyhentyny. Lisäksi kroppa voi reagoida rajumpaan liikuntaan, koska Lisbet juoksee viikossa muutaman kerran aika lujaa rallia Wilman kanssa. Ne tosin leikkii sievästi yhdessä eli mitään törmäilyjä ei ole kyllä sattunu. Kolmas, minkä luulen vaikuttavan on tuo juoksu A ja yleisesti A:n lisääntyny treenaaminen. Jaana-Kaisa sai Lisbetin kuitenkin onneksi auki ja suositteli viikon päähän hierojaa, joten eilen torstaina meillä kävi Koirasi Ilonasta Johanna hieromassa Lisbetin kun Tornioon ei "vakkari" hierojalle päästy. Selkä oli joustava ja auki, joten Jaana-Kaisan käsittely oli tuottanu hyvän tuloksen. Hieman tiukkuutta oli pakaroissa ja etupäässä. Viikko pietettiin taukoa rankasta liikunnasta ja katotaan, miltä homma alkaa vaikuttaa. Nyt on ainaki vetreä ja hyvin huollettu koira! :)

Treenattu ollaan Wilman kanssa keskiviikkona ohjatuissa treeneissä ja tänään käytiin itsekseen treenaamassa. Ohjatuissa treeneissä otettiin uutuutena juoksu A:lle kehikon harjottelemista ja Wilma tarjosi sitä heti. Juoksi kehikkoon sisälle jo aika kaukaaki. Ihanaa kun se osaa niin hienosti tarjota toimintoja. Lisäksi otettiin siivekkeen tarjoamista siten, että namikippo oli odottamassa ja piti malttaa käydä kiertämässä siiveke ennenkö sai mennä palkkakipolle. Wilma oli tässäki fiksu neiti! Housutkaan ei menoa häirinny, vaikka aluksi vähän sitä pelkäsin. Tänään treenattiin uudella hienolla pallolla kahden hypyn (ilman rimaa) + putken suoraa etupalkalle lähettämällä, sekä itse juoksemalla mukana. Ja lujaahan se meni <3 Lisäksi se haukku tänään ekaa kertaa juostessa putkeen, joten eiköhän silläki tule äänitehosteet mukaan jossaki välissä. :D

Kyllä koirien kanssa puuhastelu on ihanaa. Jotenki se yhdessä tekeminen on tosi hienoa. Kumpiki opettaa toisia kokoajan. :)


 Ystävyys 

 Vilpittömyys

 Rakkaus 

 Luottaminen

- Hansku