keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Mitä meillä syödään

Ehkä vähän harhaanjohtava otsikko, mutta aattelin tehä postauksen siitä, mitä vitamiineja/lisäravinteita tytöt syö ruuan lisänä tällä hetkellä. :)

Ilonan ruokavaliohan perustuu raksuihin, Lisbetin raakaruokintaan ja Wilma syö tällähetkellä 2/3 raakaa ja 1/3 pentunappuloita. Tarkotus siirtää Wilmaki täysin raa'alle, en vaan ole ihan varma vielä, että koska... Periaatteessa sen vois tehä jo nyt, mutta yks ateria päivässä menee naksuttelunameina (tai muuten vaan aivotyöskentelynameina piilottelemalla niitä pitkinpoikin :D) ja kotona nämä naksuttelunamit on pentunappuloita. 

Tämä vitamiinien lisäsyöttäminen on vähän kausittaista. Osa menee ympäri vuoden ja osa silloin tällöin kuurina. Periaatteessahan laadukkaaseen kuivaruokaan on lisätty tarvittavat vitamiinit, kuten myös oikeanlainen raakaruokinta pitäis taata vitamiinien saannin. Kuitenki mie olen huomannu koirissa eroa, kun olen lisänny lisänä esimerkiksi B-vitamiinia ruokavalioon. Tämähän tarkottaa varmaan käytännössä sitä, että jostaki vitamiinista/ravinteesta on ollu puutosta. Wilmalle olen syöttäny lisänä siitä syystä, että kasvava koira tarvii normaaliin kasvuun oikeanlaiset määrät vitamiineja (ihan niinku ihmiselläki). Koska Wilma on syöny pennusta asti myös raakaruokaa niin olen halunnu varmistaa, että mistään ei tulis puutosta. Vitamiineja syöttäessä on ite hyvä olla perillä siitä, että mitä tarkottaa vesiliukonen ja rasvaliukonen. Rasvaliukoset vitamiinit varastoituu kehoon, jos saadut määrät on liian suuria. Olenki käytännössä rasvaliukosia syöttäny kuureina just tämän asian takia. En osaa laskea millilleen oikeita määriä vaikka annostelua olen noudattanukki. 

Ensinnäki kaikki saavat nutrolinin senior öljyä. Wilmaki on siirtyny pentuöljystä tähän senioriin, sopii siis myös nuorille koirille. Nivelten voitelu ei taida ikinä olla pahitteeksi. Lisää tietoa täällä. 

B-vitamiinia menee kuureina, mutta pienillä taukoväleillä. B-vitamiini on vesiliukonen, joten ei pitäis olla vaaraa yliannostuksesta ellei sitten anna ihan järkky suuria annoksia. Koiralla vesiliukonenki voi varastoitua kehoon, mutta annoksen pitää olla oikeasti tosi paljon yli annetun. B-vitamiini tuhoutuu helposti kuumentaessa ja säilytettäessä, joten monella kuivaruuan syöjillä on puutetta B-vitamiinista. Kun valitsee hyvää tuotetta on tärkeää kattoa, että tuote ei sisällä esimerkiks vain B1-vitamiinia, koska ne kaikki vaikuttaa toisiinsa. Terveysvaikutuksina B-vitamiinissa on esimerkiksi se, että se vaikuttaa hermostoon, energia-aineenvaihduntaan, immuniteettiin, stressiensietoon. Aika harvalla raakaruokitulla koirilla on B-vitamiinin puutosta, koska raaka liha sisältää eri B-vitamiineja paljon. Meillä on pari pientä pulloa tyhjentynyt tätä. 

E-vitamiini on rasvaliukonen ja se menee kuureina ja väli on yleensä pidempi ko B-vitamiinin syöttämisessä. E-vitamiinin puutos on yhtä vaarallista ko sen yliannostus (tosin ei ole hirveästi näyttöä sen yliannostuksesta koiralla, joten sitä pidetään melko turvallisena rasvaliukoisena vitamiinina). Terveysvaikutuksina vois lyhyesti sanoa, että se vaikuttaa jokaiseen soluun kehossa ja sitä myötä koko kehon vointiin. E-vitamiinin lähde ovat mm. värikkäät kasvikset ja hedelmät sekä kasviöljyt. Meillä ekaa kertaa testissä tämä. E-vitamiinia tulee myös senioriöljystä, joten jos syöttää sitä niin tulee olla tarkka annostusten kanssa!

C-vitamiinia menee kuureina, aina ko muistan sitä ostaa :D. Nyt sitä olen ostanu, koska se on kasvavalle koiralle tärkeä vitamiini. Samalla sitä on syöny Lisbet ja Ilonaki. C-vitamiinin annostus ei oikeastaan voi olla niin suuri, että siitä tulis myrkytys, joten sen syöttämisessä ei tarvi olla niin tarkka. Lyhyesti se suojaa kehoa ulkopuolisilta ärsykkeiltä, kuten vaikka saasteilta. Tällä kertaa meillä syödään tätä.

Biorionia menee kuurina. Tämä vaikuttaa ihoon, kynsiin ja turkkiin. Lisbetillä oli pari vuotta sitten tosi lohkeilevat kynnet ja Ilonalla välillä rasvanen iho niin tämä on kyllä auttanu molempiin vaivoihin! Suosittelen kovasti. Hinta vaihtelee eri kaupoissa ihan hirveästi. Kanttii miettiä mistä ostaa ja vertailla. :)

Lisäksi BioGlucominia menee oikeastaan kokoajan, välillä oli testissä MSM-jauhe. Tämä on kuitenki huhujen mukaan parempi. :) BioGlucomin on tarkotettu erityisesti koirille, joiden nivelet ja nivelrustot joutuu rasitukseen. Siks tosi hyvä agilitykoirille. Lyhyesti päivittäinen lisäaine nivelien hyvinvoinnin ylläpitoon, se edistää nivelnesteen ja nivelrustojen uusiutumista. Tämä tuote sopii myös nuorille koirille ehkäisemään vammautumisriskiä ja vahvistaa niveliä kasvuvaiheessa, siksi tätä syö myös Wilma. :)
Tämän näköinen tuote. 

Äiti osti kesällä omille koirille pussin nokkosjauhetta, jota on minunki koirat syöny säännöllisen epäsäännöllisesti koko syksyn. Tätä oon itekki syöny. Hyvinvoinnin tavaratalon sivulta kopioitu: "Nokkonen sisältää useita vitamiineja (A, C, E, K, B1, B2, B3, foolihappo), kivennäisaineita (kalsium, kalium, magnesium, mangaani, rauta, sinkki), flavonoideja, klorofylliä eli lehtivihreää sekä runsaasti erilaisia elimistölle tärkeitä happoja. Nokkosta pidetään monin tavoin terveellisenä, vahvistavana, ja vastustuskykyä lisäävänä kasvina." On muuten riittoisa tuote. Tätä tarvii antaa vain puoli tl/päivä. Vieläki tosi paljon jäljellä!

Ekaa kertaa ostin lokakuussa purkin magnesiumia kokeilumielessä, Lisbet syö lihasten hyvinvointia ajatellen ja Wilma luuston kasvun vuoksi. Magnesiumin puutos voi näkyä esimerkiks jäykkyytenä levon jälkeen. Magnesiumia koira saa esimerkiks luista ja lehtivihreästä. Tätäki olen napsinu ite myös!

Lisäksi välillä olen ostanu ruusunmarjarouhetta, mutta nyt se on loppu enkä ole tilannu lisää. Tätä saa kuulemma myös punnitse ja säästä kaupasta, joten pitäis suunnata sinne. Tässä on myös C:tä ja E:tä, joten sitten ei tarvis syöttää niitä erikseen. Nuitten edellisten loputtua taijanki ostaa tätä. Tätä annan 1tl/päivä ja tuo pikkupurkki menee tosi nopeaa kolmen koiran kanssa. 

Täällä on minun mielestä hyvin koottu tietoa koiran vitamiineista. Kantsii käydä lukeen ihan mielenkiinnon vuoksi. :)

Meillä nämä päivän vitamiinit ja muut lisäravinteet menee veteen sekotettuna, samalla tulee nesteytettyä koiria. Lisbet ei juo kupista vettä päivällä ollenkaan (se on neiti ja juo vain kylmää vettä! Jep luitte oikein), joten siks juotan sille tarvittavan määrän vettä aina päivällä. Sekaan voi laittaa vaikka raejuustoa. B-vitamiini ei maistu vissin kovin hyvälle nestemäisenä, koska silloin saattaa jopa Ilona vähän nyrpistää nenää kun sitä on veden seassa. :D Minusta tämä koiran vitamiinien tutkiminen on tosi mielenkiintosta. On myös minun mielestä tärkeää olla ite tietonen, että mitä koira tarvii lisänä ja mitä ei, varsinki ku koirien kanssa touhuaa myös fyysisesti raskaita juttuja. Monet näistä tuotteista on tosi riittosia ja varsinki pienten koirien kans kestää kauan. Ko kyttää tarjouksia niin säästää ison summan! Lisäksi ku ajattelee, että jos oikeanlaisella ravinnonsaannilla voi esimerkiksi ehkäistä tapaturmia, pienentää lihasjumien määrää, vähentää "vaivoja" (kuten vaikka nivelkipuja vanhalla koiralla) niin kyllä siihen haluaa panostaa. Olen kyllä monesti nauranu itelleni, että monet haluaa käyttää rahaa omaan hyvinvointiin, mutta mie koirien! Ja se on ihan yhtä palkitsevaa, ellei jopa palkitsevampaa. :D Ostan mie itellekki joskus jotaki, hih ;)

- HanskuEi kommentteja:

Lähetä kommentti